Monday, April 23, 2018

A little bit about my medical history.

Kakak safely delivered her baby on 18th, Alhamdulillah. Things are quite hectic and tiring challenging since then, sebab Ibu first time jaga anak perempuan sendiri berpantang. Yela, sebelum2 ni kakak-kakak ipar aku ofcourse la duduk dengan their mothers dulu kan. Dah elok sikit baru boleh duduk rumah mertua. So, tired Ibu = emotional Ibu hence another challenge for me. Nak control emotion of both parties-- Kakak and Ibu, I gotta be very rational and patient in the middle. Orang pantang ni emosi kena jaga. Ibu pun dah agak sentimental as she's getting older.

Alhamdulillah and ahlan wasahlan for the newborn baby, hey hey baby Nur lagi 3 hari baru kita tau nama.
Chuna tazzabar! :p

--------------------

Makin kerap sakit kepala.

Migrain aku biasanya jenis yang sakit sebelah je, tapi lately macam balance pulak sakit dia. Sakit rasa macam nak buta. I might be overthinking this but I'm quite worried abt my well-being these days, sebab dulu time kat kolej maybe penat study, stay up, programs and so on jadi aku buat okay and tahan macam biasa jelah. Tapi bila dah duduk rumah ni rasa pelik, macam takde punca je. Makan terjaga, tidur awal, kerja office tak banyak, main phone pun kurang. Routine macam okay je. Dahtu kenapa sakit jugak. (?) Hm.


I grew up in an environment yang tak terlalu ambil berat pasal medical, biasa-biasa. Dalam family pun aku sorang je yang selalu ulang alik clinic sebab Asthma dari kecik. Dulu aku tak pernah demam, my first fever was when I was in Form 1 ke Form 2 tak ingat lah. Back then, we only concern pasal my asthma. Sebab asthma ni boleh bawa maut. Another one, gastric. Aku start gastric when I was in Standard 5. Gastric ni aku pelik sikit ah, sebab aku gemok kottt. Apehal tah gastrik. Hahaha.


I grew up healthy, Alhamdulillah. Asthma aku under control and sangat jarang attack since 2012/13. Boleh do sports dengan perfect, no difficulties. Tapi Ventolin tu sentiasa ada dalam locker. Standby. Start detect aku ada migrain since 2012, form 2. 2012 memang my lowest point. Period aku tunggang terbalik. Istihadhah every month. Bayangkan, limit period 15 hari, but I was bleeding 30 days straight non-stop. Time tu memang rasa lemah gila, malas nak cerita la. 2012 memang sangat exhausting.


Dari kecik aku (kitorang?) diajar untuk tak layan sakit. Jangan ikutkan sangat sakit tu. Tahan. Tahan. Selagi tak teruk, tak pergi klinik punya. So I'm used to that. Sakit, tahan. No medicine. Minum air banyak-banyak. Rasa sakit and mengadu sakit is a different thing. Bila sakit aku cakap je aku sakit, tapi rasa tu tahan sendiri. Kuat sikit, jangan manja. Itulah chant sepanjang zaman aku, whenever rasa sakit. Ayah tak suka gila ktorg ponteng sekolah. Kadang-kadang dapat MC pun, kalau dia tengok dah okay dia akan suruh ktorg pergi jugak sekolah. Bila besar ni, sakit je akan inform Ibu minta doa. Back to back, Ibu suruh jaga makan and minum air banyak je. Sebab aku ni timing makan terabur sikit. Selalu skip skip. Pemalas. So jaga makan, jaga tidur, itu je. Takde siapa akan suruh makan ubat. Hahaha. Aku memang tak suka ubat pun. Aku rasa bahaya, chemical. Taknak dependent. Lagipun yang bagi sakit dan sihat kan Allah. Doa jelah.


So basically, I'm 20 but I've never done a full-body screening. Aku nak, tapi aku segan nak minta Ayah. Nak mengadu sakit pun segan, nanti nampak macam weak and mengada-ngada. Selalu aku diamkan je. I hide a lot of things from Ayah, tapi I won't lie to Ibu.

------------------------


Maybe because I'm currently not feeling well so I think too much but I can't deny I'm quite worried about myself. One of the reason I'm worried sebab as I observe my family growing, my siblings going, I see Ibu and Ayah-- getting older dan tak sentiasa bertenaga.


My brothers and sister masing-masing (akan) ada keluarga.
Nanti tinggal aku je.

I need to be in a perfect shape supaya aku boleh jaga dorang dua.


Aku harap kita semua sihat sihat je. Ameen.

Allah,
please just make me strong and sihat enough untuk mampu jaga diri sendiri,
tak susahkan orang lain dan mampu senangkan urusan orang lain.

Ameen ya Rabbal Alamin.






You're all fine Mayna. Kau kuat dan tak manja. You're okay. You're okay.
InsyaAllah you can treat yourself, and you'll get better.










No comments: