Tuesday, June 28, 2016

Look through.

Some things are better left untold.


Fa itza adzamta fatawakkal ‘allallah.”
And when you have made your decision, put your trust in Allah.

I’m not sure if I really did put my highest trust in Allah when I enrolled in UPSI.
But somehow the unsure feeling was cleared up bit by bit.
Alhamdulillah. Allah yang tahu. Allah tolong aku.

You will only see the light if you really were looking for it.

Aku nampak jelas ngape Allah halang aku pursue Psychology macam yang aku angan2kan. Walau awal-awal aku masih berat hati nak tinggal apa yang aku interested dari dulu.Dan tak terdetik sikit pun rasa jeles tengok dak2 matriks belajar bersama beserta labcoat yang cam semad tu.
Kenapa ? Sebab aku tahu bukan itu yang kena dengan aku.

Yakin ke aku yang Computer Science ni paling sesuai dengan aku ?
Tak. Sebab boleh jadi ini rahmat petunjuk, 
dan boleh jugak jadi ni ujian untuk aku in any ways yang Allah lebih tahu.

Cumanya--, Allah tu tak mungkin tersalah susun,
Itu yakin aku.

Being a part of CS and FSKIK Family in UPSI is nice, surprisingly. Haha. 
Kami tak seramai fakulti lain ; itu yang best.
Lagi senang la nak kenai and get along dengan peeps.

I can’t say much abt studies sebab it’ll be too early to define, tapi so far everything is going on well.
Takdelah sampai takfaham yang rasa nak nangis rasa takleh carry course ni ke apa. It’s fine.
Benda baru, impression baru, semua mula dari taktahu. Cumanya pupuk minat tu sesuatu yang sangat perlu.

You have to like what you do.


------------------------

I have to admit I still do have some little little doubts
here and there about this course and about being here but,

Why should I disturb my emotion over small things like that, kan ?

So for now, I just have to strive my best.

Lepas ni dah kena belajar doa kat Allah mintak dapat DeanList la. Hoho.
No, serious. Aku nak award VC tu.

Aku dah sangkut kat course ni. Buat apa nak merengek-rengek manja lagi ?
Dahla. Pandang depan.

Dealing my on-off melodrama was already frustrating enough,
Takkan dah blaja ni nak cam bangang lagi ?

GO MAYNA GOOOOO !

------------------------

Trust me one thing.

Positivity--, vibes everywhere around us.
But the strongest vibe is the one that came out from our inner-self.

Not the vibe we absorb--,
But the one that WE vibe out from inside.

The best motivation for you is the one that came out from you.

Yours,
Mayna.



                                                                                             

4 comments:

Anonymous said...


Baru sem 1 dah ade crush dah amboii ahaha sokay ;)

Nur Amalina said...

ya ampun ini semua fitnahh haha.
itu bukan crush namanya k. -_-

Anonymous said...

why stop amik pure sc streams ? boleh tau kenapa tak pilih matriks ?

Nur Amalina said...

"Why stop amik pure sc ?"
I didn't wish to quit, but I can't go on with Chemistry. So that's why. And matriks wajib Kimia, so I had to.

"Kenapa tak pilih matriks ?"
Reason utama, yes, sebab Chemistry.
It was quite sad, takdapat sambung blajaq Bio and Physics but I have no regrets. Melalui observation pada kawan-kawan yang masuk Matriks, I don't think I'll do so well. Penat stress pack singkat and setahun JE to sum up everything, it sounds hard and, tak menyeronokkan. Learning is a fun process. I don't want to rush. Hehe.

However kecenderungan semua orang lain-lain. Ramai yang survive Matriks. So if you memang NAAK(!) matriks and you're willing to do whatever it takes to achieve what you want, just go for it. Tapi kalau fikir nak malas malas rilek rilek, I must say, takpayah la masuk Matriks. Serius.

Diploma is where you get the chance to gain experience and skills. Slowly but surely. Anyway Diploma UPSI taklama, 2 tahun je. (12 bulan)

Alhamdulillah I didn't regret my decision :)